Dynia marynowana
Dynia marynowana - Słodko-kwaśna dynia jest super przekąską. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru. Owoce dyni poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Związki w nich zawarte działają moczopędnie, mogą być również używane przy leczeniu zaparć szczególnie u ludzi otyłych. Dynię pokroić w kostkę.Cukier wymieszać z wodą i octem-zagotować.Wsypać dynię i utrzymywać w stanie wrzenia 15 minut.Dodać gożdziki i ponownie zagotować.Przełożyć do słoików i zamknąć.Nie trzeba już pasteryzować.