Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią
Składniki
- 1 kg obranej dyni
- 1 kg gruszek
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 1 laska wanilii
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy z niej ziarenka - dokładamy do garnka (jedno i drugie). Smażymy około 1 godzinę pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie miażdżymy dynię i gruszki (ja robiłam to tłuczkiem do ziemniaków), dolewamy do nich sok z cytryny i gotujemy już bez pokrywki, aż do redukcji płynu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem. Kwestia cukru jest indywidualna, jakbym mogła nie dodawałabym go wcale (miałam naprawdę słodkie produkty), musicie próbować i dosładzać według własnych potrzeb. Cukier dodajemy do dyni i gruszek oczywiście na samym początku.