Dżem truskawkowo – rabarbarowy

Dodany przez: hortensja (więcej moich przepisów)

Słodki z lekko kwaskową nutką.
Obejrzane: 1892
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 800 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 0.5 szt sok z cytryny
  • 700 g cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półcentymetrowe kawałki.
Truskawki myjemy i szypułkujemy. W całości przekładamy je do garnka, dodajemy rabarbar, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania jest uzależniony od tego, jaką chcemy uzyskać gęstość gotowego dżemu. Ja to robiłam 2 godziny.

Krok 3

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×