Dżem wiśniowy z porzeczkami
Składniki
- 600 g wiśni
- 400 g czarnej pożeczki
- 1 kg cukru żelującego
- 6 słoików
- dużo dobrego nastroju
Przygotowanie:
Krok 1
Wiśnie wymyć i osuszyć.
Krok 2
Usunąć ogonki.
Krok 3
Owoce wydrylować.
Krok 4
Porzeczki wymyć i osuszyć.
Krok 5
Wiśnie i porzeczki wkładamy do garna i miksujemy na puree.
Krok 6
Do owoców dodajemy cukier.
Krok 7
Zagotowujemy na mocnym ogniu.
Krok 8
Gotujemy około 4 minut, cały czas mieszając.
Krok 9
Napełniamy słoiki dżemem i od razu zamykamy wyparzonymi nakrętkami.
Krok 10
Słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy tak, aż do wystygnięcia.