Frużelina truskawkowa
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 1 szt cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy 200 ml wody, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, ale nie za długo, żeby truskawki nam się nie rozwaliły.
Krok 2
Do 50 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy ją do owoców, chwilę jeszcze gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje.
Krok 3
Gotową, jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy "do góry nogami" do całkowitego wystygnięcia.