Konfitura Pomarańczowa z Cynamonem i Kardamonem
Składniki
- 3 szt dorodnych pomarańczy
- 0.5 cytryny
- 2.5-3 szklanek fruktozy
- 0.75 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce starannie szorujemy szczoteczką w gorącej wodzie. Obieramy ze skórki. Odkrawamy albedo i zachowujemy.
Krok 2
Pomarańcze i cytrynę kroimy w kosteczkę (miąższ i skórkę). Podczas tej czynności wyjmujemy wszystkie pestki i również odkładamy, bo się nam przydadzą. Miąższ i skórkę wkładamy do garnka.
Krok 3
Albedo i pestki pakujemy w kawałek płótna lub papieru do pieczenia. Mocno zawiązujemy sznurkiem i robimy wykałaczką kilka dziurek w naszej paczuszce z pektyną. Woreczek również wrzucamy do gara.
Krok 4
Całość zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy kilka minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na całą noc.
Krok 5
Następnego dnia gotujemy naszą konfiturę przez około 3 godziny na maleńkim ogniu. Pod koniec wsypujemy cukier i dodajemy przyprawy.
Krok 6
Gdy konfitura osiągnie pożądaną konsystencję, wrzącą przekładamy do wyparzonych i wydezynfekowanych słoików. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.