Powidła z żółtych śliwek

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Powidła z żółtych śliwek
Powidła z żółtych śliwek - Z żółtych śliwek, bo taki mają kolor, a nikt nie wie jaka to odmiana śliwek, a rosną koło mojego domu od zawsze. Powidła mają piękny złocisto-miodowy kolor. Śliwki starannie umyj pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i usuń pestki. Pozbawione pestek śliwki przełóż do rondla z grubym i nieprzywierającym dnem. Wlej ¼ szklanki wody i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zależy jak gęste chcesz uzyskać powidła będzie to trwało nawet kilka godzin. Następnie dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę, tym razem cały czas mieszając. Powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij je i pasteryzuj 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odstaw w chłodne miejsce. *Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”. *Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam. *Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.
Obejrzane: 14146
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 3 kg śliwek bez pestek
  • 400 g cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Śliwki starannie umyj pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i usuń pestki. Pozbawione pestek śliwki przełóż do rondla z grubym i nieprzywierającym dnem. Wlej ¼ szklanki wody i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zależy jak gęste chcesz uzyskać powidła będzie to trwało nawet kilka godzin. Następnie dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę, tym razem cały czas mieszając. Powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij je i pasteryzuj 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

*Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”.

Krok 3

*Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam.

Krok 4

*Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×