Kureczki słodko – kwaśne

Dodany przez: Pyza (więcej moich przepisów)

Ważne jest tylko żeby kurek nie gotować za długo bo zamiast mięknąć robią się twarde, gumowate i po prostu niesmaczne.
Obejrzane: 700
Porcje: 8
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg świeżych kurek (średniej wielkości)
  • 1 duża cebula
  • 2 szczupłe marchewki
  • 1.5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego albo kolorowego
  • 6 dużych ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wodę zagotowałam, dodałam cukier, sól, wszystkie przyprawy i ocet, gotowałam na małym ogniu ok. 15 - 20 min., na koniec dodałam miód i przecedziłam zalewę, żeby potem nie musieć wybierać przypraw z pomiędzy blaszek grzybków.

Krok 2

Marchewki i cebulę oczyściłam. Marchewki pokroiłam w krążki a'la kwiatki (moje ulubione) a cebulę w ćwierć krążki. Zagotowałam trochę wody w rondelku, osoliłam ją i posłodziłam trochę. Obgotowałam kawałki marchewki i cebuli, ale dosłownie przez chwilę żeby tylko straciły surowość. Odcedziłam i odłożyłam.

Krok 3

Kurki dokładnie oczyściłam, wypłukałam i osączyłam. Wrzuciłam je do wrzącej, lekko osolonej wody, ponownie zagotowałam i po minutce gotowania odcedziłam - Wcale nie potrzeba im dłuższego gotowania bo stracą swoją pyszną chrupkość. Można wrzucić je od razu wszystkie do dużego garnka albo obgotowywać partiami w mniejszym. Wyparzone słoiki napełniłam jeszcze gorącymi, osączonymi kurkami, przekładając je kawałkami marchewki i cebuli, zalałam wrzącą zalewą i delikatnie zamieszałam zawartość słoiczków widelcem żeby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza, które zostały gdzieś w zakamarkach. Zakręciłam słoiki wygotowanymi pokrywkami i odstawiłam do ostygnięcia do góry dnem. Do słoiczków, przed wlaniem zalewy, można włożyć jeszcze po kilka listków natki pietruszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×