Nutella biała z jabłek
Składniki
- 2½ kg jabłek *
- 400 g cukru
- 8 tabliczek białej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 60 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie przy pomocy blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
Mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Gotową, gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Jeśli słoiki z nutellą są zimne, pasteryzację wydłużamy o 10 minut. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
* waga po obraniu
Notes
- czas pasteryzacji zależy również od wielkości słoików. Ja nutellę zamykałam w słoikach 300 ml
- nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pancakes'ów, pieczywa czy bułek maślanych.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nutella-biala-z-jablek/