Dżem wiśniowo-malinowy
Składniki
- 1.5 kg wiśni
- 0.75 kg malin
- 0.5 - 1 kg cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Wiśnie umyć osuszyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać połową cukru i gotować na małym ogniu. Kiedy puszcza już sok i zmiękną, odcedzić. Wiśnie odłożyć na bok a sok gotować tak długo aż powstanie gesty sok.
Krok 2
Dodać maliny, sok z cytryny i resztę cukru. Ponownie gotować aż maliny się rozpadną, a całość zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dodać wiśnie i jeszcze chwilę gotować.
Krok 3
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wieczkami wcześniej przetartymi spirytusem. Słoiki odłożyć do góry dnem. Kiedy „chwycą” (jeszcze ciepłe) odwrócić, wówczas dżem spadnie na dno.
Krok 4
Ilość cukru zależy od upodobań, zazwyczaj dżem próbuję i dosładzam wg uznania.
Krok 5
Jeśli nie macie cierpliwości użyjcie naturalnej pektyny co niewątpliwie skróci proces przygotowywania dżemu i umożliwi użycie mniejszej ilości cukru.