Bakłażany z pomidorami i mozzarellą
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 duże pomidory
- 2 kule mozzarelli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie - opłukać i ułożyć na polanej oliwą folii aluminiowej. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 180*C na 20 minut.
Krok 2
Pomidory pokroić w poziomie na plastry. Podobnie mozzarellę (cienko).
Krok 3
Na folii układać piramidki z bakłażana, pomidora i sera. Pomidora zawsze oprószyć solą i pieprzem. Między warstwy włożyć listki świeżej bazylii. Zapiekać w 180*C przez 10 minut, aż ser się rozpuści. Całość skropić oliwą.