Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Smaczne,krucho-drożdżowe paszteciki nadziane kapustą z grzybami są idealne do barszczyku na wigilię i nie tylko.
Obejrzane: 1979
Porcje: 80
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 10 dkg drożdży
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 60 dkg masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 łyżek śmietany
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanek suszonych grzybów
  • 160 ml powideł śliwkowych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 4 szt jałowca
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka maku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kapustę na farsz zaczęłam przygotowywać na 3 dni wcześniej.Wypłukałam ją,włożyłam do garnka ,dodałam namoczone wcześniej grzyby,ziele angielskie,jałowiec,liść laurowy,lubczyk i podłałam 2 szklankami wody, w której moczyły się grzyby.Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju,dodałam do kapusty.Gotowałam do miękkości kapusty,dołożyłam powidła śliwkowe i chwilę pogotowałam razem,uważając by się nie przypaliła.Przez następne dwa dni zagotowywałam całość i chwilę razem gotowałam,aby smaki się przegryzły a kapusta nabrała pełnego aromatu.

Krok 2

Na stolnicę przesiać mąkę,posiekać ją nożem z masłem i pokruszonymi w palcach świeżymi drożdżami .Wsypać sól,wbić 4 jajka i wlać śmietanę.Szybko zagnieść,aby ciasto miało jak najkrócej kontakt z ciepłymi dłońmi,dzięki temu rogaliki są kruchutkie. Odstawić ciasto do lodówki nakrywając je z wierzchu np.lnianą ściereczką na ok. 3 godziny.

Krok 3

Ciasto po określonym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o szer.ok.15 cm.Na środku wzdłuż nałożyć farsz z kapusty i grzybów i zwinąć całość w rulon.Brzeg, do którego zwijamy posmarować wzdłuż białkiem i lekko docisnąć,by ciasto się skleiło.Skleić też końce naszych rulonów i kroić ukośnie w poprzek na ok.4-6 cm kawałki.Układać je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pozostawiając odstępy ok.2-3 cm, pomiędzy pasztecikami.Wierzchy smarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z pozostałym ze sklejania ciasta białkiem. Posypać makiem.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30 minut w termoobiegu.Paszteciki robiłam nieco grubsze i uzyskałam ok.80 sztuk.Część córka zabrała na wigilię klasową a część przeznaczona była na wigilię.Nadmiar zamroziłam. Pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×