Kalafiorowe tosty
Składniki
- 0.5 szt kalafior
- 3 szt jajko
- 3 łyżki mąka gryczana ( lub inna według własnych upodobań)
- 200 g mozarella (najlepiej starta)
- 1 pęczek szczypiorek
- 1 łyżeczka czosnek granulowany Galeo
- 1 szczpyta pieprz czarny mielony Galeo
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta Kurkuma
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 4 szt boczek w plastrach
- 4 szt jajko
- 50 g awokado
- 5 g masło klarowane
- kilka świeża bazylia
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafior podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze. Powstanie coś na kształt drobnego ryżu. Można go równiez po prostu zblendować.(jeśli masz słaby blender, można wcześniej delikatnie podgotować kalafior).
Krok 2
Rozdrobniony kalafior przełożyć do ściereczki (tetry) i odcisnąć nadmiar wody. Gotowy przełożyć do miski.
Krok 3
Do miski z kalafiorem dodajemy jajka, szczypiorek, ser mozarella, mąkę, czosnek granulowany, kurkumę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokąłdnie mieszamy, aż powstanie jednolita (mniej więcej) masa.
Krok 4
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Na blaszce rozłożyć papier do pieszenia i skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Krok 5
Rozkładamy na papierze 4 równe placki na wysokość około 1,5-2 cm. Obok układamy 4 plastry boczku. Placki pieczemy około 15-20 minut, a boczek około 10.
Krok 6
Po wyciągnięciu rozgrzać toster lub gofrownicę i wsadzić gotowe placki. Piec około 2 minut. Gotowe tosty przełożyć na talerze.
Krok 7
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy 4 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
Jajka, awokado i chips z boczku układamy na tostach. Dekorujemy świeżą bazylią. SMACZENGO :)