Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią
Składniki
- 160 g mąki
- 70 ml mleka
- 4 jaja
- 1 mała cukinia
- ½ cebuli
- 3 łyżki świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g twardego sera dojrzewającego
- 1 łyżka sera kremowego blue
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 1 puszka łososia w sosie własnym *
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Notes
* łososia można zastąpić tuńczykiem
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/wytrawne-muffiny-z-lososiem-i-cukinia/