Bułeczki Hot Dogi

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.
Obejrzane: 470
Porcje: 15
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • 15 sztuk parówek
  • 3 łyżki maku
  • 1 jajko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto właściwe

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.

Notes

- bułeczki można podgrzewać w mikrofali
- świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
- bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×