Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem
Składniki
- 6 szt pomidorów
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 1 soli
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia.
Krok 2
Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, majonez, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki.