Carpaccio z pieczarek
Składniki
- 8 świeżych średniej wielkości pieczarek
- 3 łyżki kaparów z zalewy wypłukanych
- 10 plastrów parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz kolorowy grubo mielony
Przygotowanie:
Krok 1
Do tego przepisu najlepiej użyć świeżych białych pieczarek. Z pieczarek usuwamy nóżki. Kapelusze myjemy lub jeśli ktoś woli obieramy ze skórki.
Krok 2
Przygotowane kapelusze kroimy na bardzo cienkie plastry, które układamy na półmisku wedle uznania, najlepiej w jedną warstwę.
Krok 3
Po rozłożeniu pieczarek, skrapiamy je sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy kaparami i układamy plastry z parmezanu lub innego twardego sera. Posypujemy pieprzem i solą. Gotowe, smacznego :)
Krok 4
P.S.
Do ścinania plastrów sera najlepiej użyć obieraczki do warzyw, plastry będą cienkie i ładne.