Wytrawne muffiny
Składniki
- 0.5 szklanki mleko
- 1.5 szklanki mąka
- 2 łyżki masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sól
- szczypta pieprz
- szczypta oregano
- 40 dkg szynka
- 50 dkg ser żółty
- 30 dkg pieczarki
- odbrobina papryka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany wrzucamy do garnuszka i stawiamy na piecu, aż do rozpuszczenia wszystkich składników; studzimy. Po wystudzeniu dodajemy ubite jajka.
Krok 2
W drugim garnuszku lub misce mieszamy składniki sypkie: mąkę , proszek do pieczenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych , szybko mieszamy.
Krok 3
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ser camembert, papryczkę i podsmażone pieczarki .
Mieszamy niedokładnie.
Krok 4
Formę do wypieku muffinek smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto , mniej więcej do 3/4 każdej kokilki.
Następnie posypujemy wierzch żółtym serem oraz oregano.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C.