Placuszki bulgur
Składniki
- 250 g kaszy bulgur
- 2 jajka
- bakłażan
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 ząbki czosnku
- 200 g ciecierzycy
- cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka kuminu
- 20 listków melisy
- zielony sos Tabasco
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cieciorkę zalej wodą i odstaw na 12 godzin (na noc najlepiej). Po tym czasie zagotuj wodę i gotuj cieciorkę około 2 godzin. Na koniec posól. Odcedź i odstaw.
Krok 2
Umytego bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Natnij nożem, skrop oliwą z oliwek, posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz, aż miąższ będzie miękki.
Krok 3
Kaszę bulgur przepłucz pod zimną wodą. Ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedź.
W misce wymieszaj kaszę bulgur, miąższ z bakłażana, jajka, mąkę kukurydzianą, 2 ząbki czosnku (posiekanego), sól i pieprz.
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, wcześniej pokrojoną w kostkę. Dodaj ciecierzycę, pomidory, 2 ząbki czosnku (posiekanego), kumin, paprykę słodką, sos Tabasco, sól i pieprz. Duś sos pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodaj pokrojoną w paseczki melisę.
Krok 5
Na drugą patelnię wlej kilka kropel oliwy z oliwek i rozetrzyj ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnię i ręką nakładaj małe placuszki. Smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.
Na talerzu ułóż placuszki, na nich połóż porcje sosu z cieciorką. Podawaj od razu.
Smacznego!