Żurawinowa polenta z łososiem i cytryną
Składniki
- 3 łyżki kaszki kukurydzianej
- 0.25 szklanki mleka
- 0.75 szklanki wody
- 1 łyżka konfitury żurawinowej
- 1 medalion z łososia
- plasterki cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszkę kukurydzianą zalać wodą i mlekiem, lekko posolić, zagotować. Trzymać na ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej (gęstej) konsystencji.
Krok 2
Gotową kaszkę zdjąć ognia, dodać konfiturę żurawinową i wyłożyć do kwadratowego/prostokątnego naczynia, odstawić na bok na około 30 minut (kaszka kukurydziana musi stężeć).
Krok 3
Gotową (twardą) kaszkę pokroić na dwie części.
Krok 4
Medalion z łososia pokroić w plasterki. Cytrynę umyć, obrać i również pokroić w plasterki.
Krok 5
Na kukurydzianych "kwadratach" ułożyć plasterki medalionu i cytryny, doprawić solą i pieprzem.