Arancini w skorupce z Wasy
Składniki
- 250 g białego ryżu
- 150 g sera Cheddar
- 1 jajko
- 25 kuleczek mozzarelli
- 10 kromek pieczywa Wasa
- sól
- pieprz
- vegeta
- oliwa w spray\'u
Przygotowanie:
Krok 1
Ser zetrzyj na drobnych oczkach. Pieczywo Wasa Lekkie (ja użyłam 7 ziaren) zmiel blenderem na piasek i przesyp do miseczki. Ugotowany ryż wystudź, dodaj odrobinę vegety do smaku. Wymieszaj w misce ser i ryż i jajko. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Kulki będą delikatne w smaku. Jeśli chcesz zmodyfikować przepis dodając ostre przyprawy: to jest właściwy moment. Mozzarellę dobrze odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Nabierz łyżkę ryżu, na środku połóż małą mozzarellą i używając rąk formuj z całości kulkę. Ważne, aby mozzarella z każdej strony była otoczoną warstwą masy ryżowej (mniej więcej) tej samej grubości. Tak uformowaną kulkę obtocz dokładnie w piasku z pieczywa Wasa. Ta warstwa musi w całości zakrywać ryż - po upieczeniu stworzy chrupiącą skorupkę.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw kulki i piecz w termoobiegu około 10-15 minut (aż Wasa nabierze złotego koloru). Odstaw na chwilę do wystygnięcia, kulki muszą odrobinę stwardnieć (ciepłe będą bardziej miękkie). Podawaj z ostrymi sosami lub, jeśli wolisz delikatniejszy smak, bez dodatków. Dobrze smakują także na zimno. Uwaga: kulki uzależniają - nie można się od nich oderwać!!!
Smacznego :)