Grillowane szparagi z chrupiacym boczkiem
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 plastrów wędzonego boczku, bardzo cienkich
- szczypta soli
- pieprz do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Zielone szparagi, są mało pracochłonne. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, czyli zazwyczaj ok 2 cm, umyć je i są gotowe do dalszej obróbki.
Krok 2
Przygotowane jak powyżej szparagi wrzucamy na 2 min do osolonego wrzątku. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.
Krok 3
Plastry boczku układamy obok siebie na zwykłej patelni, na średnim ogniu. Smażymy przez kilka minut. Po wytopieniu tłuszczu przekładamy plastry na ręcznik papierowy i odsączamy boczek z niepożądanego płynu :).
Krok 4
Patelnię grillową lub grilla, rozgrzewamy. Szparagi grillujemy po 2 min z każdej strony.
Krok 5
Gotowe szparagi układany na talerzu i dekorujemy chrupiącym boczkiem, całymi plastrami. Możemy całość oprószyć dodatkową solą i pieprzem. Smacznego