Zapiekane ziemniaki
Składniki
- 6 szt ziemniakòw
- 300 g szynki
- 400 g pieczarek
- 2 szt cebuli
- 1 opakowanie mozzarelli
- 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypt soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki wyszorować (nie obierać), przekroić na pół, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości.
W międzyczasie na oliwie przesmażyć pokrojoną cebulę, czosnek, dodać pieczarki oraz szynkę. Smażyć około 15 minut. Na koniec dodać pół starkowanej mozzarelli, natkę pietruszki, serek kanapkowy oraz przyprawy.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki lekko przestudzić, wydrążyć środki małą łyżeczka.
Farsz nakładać do ziemniaków. Na wierzch posypać drugą połową mozzarelli.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ziemniaki.
Zapiekać około 15-20 min do zarumienienia sera.
Smacznego.