Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem
Składniki
- 1.5 kg ziemniaków
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera Aldamer MSM Mońki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Krok 2
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Krok 3
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!