Faszerowane liście botwinki
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 100 g ryżu jaśminowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g orzeszków pinii
- 0.5 pęczka posiekanego szczypiorku
- 0.5 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 20 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj ryż. Orzeszki upraż na suchej patelni. Żurawinę namocz w winie.
Umyj boćwinę. Od liści odetnij łodygi i odłóż. Wybierz najbardziej dorodne liście. Ugotuj je na parze 3 minuty. Rozłóż je na desce. Łodygi pokrój w kostkę i również ugotuj na parze 3 minuty.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Usmaż na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i łodygi botwinki. Smaż razem 4 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj ryż, koncentrat pomidorowy, 3/4 orzeszków pinii, parmezan, szczypiorek, natkę pietruszki, odsączoną żurawinę i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na listki boćwiny układaj farsz i zawijaj. Jeśli masz małe listki, używaj kilku aby dobrze zakryć ruloniki. Faszerowane liście ułóż w rondelku. Podlej winem, w którym były moczone i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
Ułóż porcję na talerzu i posyp uprażonymi orzeszkami pinii.
Możesz podawać na ciepło lub na zimno, w związku z tym to idealne danie na piknik:)