Galette z grzybami i serem camembert

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 710
Porcje: 3
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 0.25 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

FARSZ

  • 250 g oczyszczonych grzybów leśnych (podgrzybków lub borowików)
  • 60 g sera camembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 bardzo mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • świeży tymianek
  • żółtko i łyżka mleka do posmarowania brzegów ciasta
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zimne masło posiekać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść szybko kulkę, owinąć folią spożywczą iodłożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wychodzi dosyć kleiste nie należy podsypywać go mąką.

Krok 2

Oczyszczone grzyby pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na maśle podsmażać cebulę przez ok. 1 minutę, następnie dodać grzyby oraz czosnek i smażyć razem przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolać wodę, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-12 minut, do czasy gdy odparuje cały płyn. Ser pokroić na plasterki.

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ustawić grzanie od dołu.

Krok 4

Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek o średnicy 25-30 cm. Ułożyć go na wyłożonej papierem blasze. Na środku placka, zostawiając 5-7 cm margines z boków ciasta ułożyć grzyby. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera. Brzegi placka zakładać do środka, tak by przykryły część farszu. Roztrzepać żółtko z łyżką mleka i powstałą mieszaniną nasmarować brzegi ciasta. Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Gotową tartę posypać świeżym tymiankiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×