Galette z grzybami i serem camembert
Składniki
CIASTO
- 150 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 0.25 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
FARSZ
- 250 g oczyszczonych grzybów leśnych (podgrzybków lub borowików)
- 60 g sera camembert
- 1 łyżka masła
- 1 bardzo mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 szklanki wody
- sól do smaku
- świeży tymianek
- żółtko i łyżka mleka do posmarowania brzegów ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
Zimne masło posiekać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść szybko kulkę, owinąć folią spożywczą iodłożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wychodzi dosyć kleiste nie należy podsypywać go mąką.
Krok 2
Oczyszczone grzyby pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na maśle podsmażać cebulę przez ok. 1 minutę, następnie dodać grzyby oraz czosnek i smażyć razem przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolać wodę, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10-12 minut, do czasy gdy odparuje cały płyn. Ser pokroić na plasterki.
Krok 3
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ustawić grzanie od dołu.
Krok 4
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek o średnicy 25-30 cm. Ułożyć go na wyłożonej papierem blasze. Na środku placka, zostawiając 5-7 cm margines z boków ciasta ułożyć grzyby. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera. Brzegi placka zakładać do środka, tak by przykryły część farszu. Roztrzepać żółtko z łyżką mleka i powstałą mieszaniną nasmarować brzegi ciasta. Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Gotową tartę posypać świeżym tymiankiem.