Jajka faszerowane makrelą
Składniki
- 7 czarnych oliwek
- 4 korniszony
- 1 puszka makreli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypiorek
- sól i pieprz
- harrisa
- słodka czerwona papryka
- 4 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Makrelki (np. konserwa z cavala portugalska mała makrela) osączyć z oliwy. 4 ugotowane na twardo jajka obrać. Przepołowić na pół i wydrążyć żółtka.
Krok 2
Rybę i żółtka rozgnieść widelcem.
Krok 3
Drobno pokroić korniszony, szczypiorek i oliwki. Dodać do masy rybnej.
Krok 4
Wszystko wymieszać z majonezem. Dodać sok z cytryny, harrisę, posolić i popieprzyć do smaku. Ilość harrisy zależy od tego, czy lubimy smaki bardziej, czy mniej pikantne. Można z niej oczywiście zupełnie zrezygnować.
Krok 5
Wydrążone połówki jajek napełnić masą rybną.