Jarski pasztet
Składniki
- 50 dkg marchewki
- 50 dkg selera
- 50 dkg zielonego groszku
- 4 jajka
- 2 białka
- 6 łyżek śmietany 18 %
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli
- szczypta pieprzu białego
- szczypta ostrej papryki
- szczypta sezamu
- szczypta pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Krok 1
Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki