PRZYSTAWKA: TARTALETKI ZE SZPINAKIEM, DYNIĄ I KOZIM SEREM.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 20 dkg mąka krupczatka
- 1 szt jajka
- 2 szt żółtko jajka
- 80 g masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 200 dkg Szpinak Fit&Easy
- 2 łyżki masło klarowane
- 30 dkg dkg dynia
- 1 szt cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 cm imbir świeży
- 7 kilka orzechy brazylijskie
- 2 plasterki ser kozi
- 1 łyżeczka olej rzepakowy
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię podzielić na paski i upiec ze skórą w piekarniku na pół twardo (ok. 10-15 min w 180 st C).
Ostudzić, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
Cebulę, imbir i czosnek pokroić drobno w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle uważając, żeby nie przypalić. Kiedy się lekko zeszkli, włożyć na patelnię szpinak (wcześniej przekroiłam listki na pół) i dusić mieszając tak długo, aż szpinak zmięknie.
Przełożyć do miski.
Dodać pokrojoną i upieczoną dynię, sól, pieprz i połowę zmielonych orzechów (nie mielić ich na papkę, tylko trochę grubiej). Ser kozi (połowę) porwać rękoma i wymieszać z resztą składników.
Tartaletki lekko wysmarować olejem rzepakowym, wylepić ciastem. Ułożyć farsz. Na wierzchu każdej tartaletki (wyjdą 3) położyć po 2 paski sera koziego, a pomiędzy nie posypać resztą orzechów.
Piec 15 – 20 minut w 180 stopniach C. Można jeść ciepłe jak i zimne. Smacznego !