Kalie mascarponowe nadziewane serkiem ze szparagowymi łodyżkami
Składniki
- 1 opakowanie sera mascarpone w okrągłych plastrach
- 1 kubek serka puszystego (u mnie łososiowy)
- szparagi zielone (tyle ile plastrów sera)
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi obcinamy około 5 cm od dołu. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy szparagi. Na średnim ogniu gotujemy 10 minut. Odkładamy na druszlak, aby obciekły z wody i ostygły.
Krok 2
Na plasterek sera mascarpone nakładamy łyżeczkę serka puszystego i rozsmarowujemy zostawiając z jednej strony wolny biały margines. Na środku układamy szparaga tak, aby górna część była pręcikiem, a dolna łodyżką i delikatnie składamy z dwóch stron zlepiając oba boki.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi składnikami.
Krok 3
Kalie układamy np. tak jak ja na sałacie lub wg własnej fantazji na innym podkładzie.
Schłodzić przez około godzinę, aby sery dobrze się połączyły.