Tatar z tuńczyka z awokado
Składniki
Tatar (tunczyk + awokado)
- 300 g surowego tunczyka (dobrej jakosci, jak na sushi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szt dojrzale awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki posiekana szalotka
- troche mąki
- sol & pieprz do smaku
- 1 łyżka sezamu
Sos sezamowo-sojowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Tuńczyka pokrój w mała kostkę, wymieszaj z oliwa z oliwek i sezamem. Posól i popieprz do smaku.popieprz do smaku.
Krok 2
Awokado pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw sola i pieprzem.
Krok 3
Używając okrągłej metalowej obręczy o średnicy ok 8 cm (żeby utrzymała kształt tatara) z na każdym talerzu najpierw warstwę z awokado a na nią tuńczyka, gdy ułożysz warstwy delikatnie ja zdejmij.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, posiekaną szalotkę obtocz w mące i obsmaż na patelni na zloty kolor, posyp nią tuńczyka.
Krok 5
Wymieszaj składniki sosu, polej wokół ułożonego na talerzu tatara, i już.