Karp w sosie piernikowym z bakaliami
Składniki
Wywar - gotowanie ryby
- 1 karp lub filety z karpia
- 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
- 3 cebule
- 2 listki laurowe
- 5 zieli angielskich
- do smaku sól
sos
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 50 g rozkruszonego piernika
- 40 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- do smaku sól
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka” wielkości około 4-5 cm.
Krok 2
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć.
Krok 3
Przygotować wywar – ugotować obraną włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy – ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, włożyć do niego rybę. Gotować powoli 20-40 minut – zależy czy gotujemy płaty czy cała rybę.
Rybę wyjąć z wywaru, przykryć i trzymać w cieple.
Krok 4
Wywar przecedzić i odparować do około 700 ml.
Krok 5
Na suchej patelni skarmelizować cukier ( wsypać na patelnię cukier i podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować.
Krok 6
Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.
Krok 7
Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smakumiodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki.
Krok 8
Rybę podgrzać w piekarniku i polać sosem. Można podawać również na zimno.