Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim
Składniki
- 18 kiełbasek wieprzowych koktajlowych *
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:
Krok 1
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy na paski szerokości kiełbasek. Każdą kiełbaską owijamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do blachy. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.
* użyłam brytyjskich kiełbasek koktajlowych. Można je zastąpić dobrej jakości parówkami, choć nie wiem czy w Polsce takie istnieją. Kiełbaski, których użyłam mają dość intensywny smak. Jeśli zastępujecie je parówkami, warto wtedy dodać odrobinę ostrego sera żółtego np ementalera
Notes
- przystawka zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale
- kiełbaski można podać z ulubionymi sosami
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kielbaski-koktajlowe-w-ciescie-francuskim/