Klops z jajkiem
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego
- cebula
- czerstwa bułka
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki czubricy czerwonej
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Bułkę namaczamy w mleku, po czym dokładnie odciskamy ją w dłoniach z nadmiaru mleka. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mielimy w maszynce razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie połowę mięsa wykładamy na blat. Układamy na nim wzdłuż ugotowane 3 jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 60 minut. W trakcie pieczenia, jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy klops przykryć papierem do pieczenia, jeśli zbyt szybko się rumieni.