Łosoś bałtycki
Składniki
Marynowany łosoś:
- 400 g łososia
- 30 g soli morskiej
- 60 g cukru brązowego
- 50 g kopru
- 30 ml soku z cytryny
- 100 ml wódki
Krem Chrzanowy:
- 40 g chrzanu
- 20 g majonezu
- 4 ml soku z cytryny
- 40 g ogórka
- 10 g ikry z łososia
- 30 g zielonego jabłka
- koperek
Przygotowanie:
Krok 1
Marynowany łosoś:
400 g świeżego łososia ze skórą
30 g soli morskiej
60 g brązowego cukru
50 g siekanego koperku
30 ml sok z cytryny
100 ml wódki
Krem chrzanowy:
40 g tartego świeżego chrzanu
20 g majonezu
4 ml soku z cytryny
Sól, pieprz
Dodatki:
40 g świeżego ogórka pokrojonego wzdłuż w plasterki (bez nasion)
10 g ikry z łososia
30 g zielonego jabłka julienne
Świeży koperek
Drewno jabłoni do owędzenia.
Przygotowanie:
Łosoś
• Usunąć ości z ryby
• Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
• Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
• Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
• Marynować w lodówce przez 72 godziny
Krem chrzanowy
• Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
• Doprawić solą i pieprzem
Podanie
• Usunąć skórę z łososia
• Pokroić rybę w plastry
• Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
• Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
• Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)