Łosoś bałtycki

Dodany przez: Le Victoria Brasserie Moderne (więcej moich przepisów)

Łosoś bałtycki jest przepisem według szefa Macieja Majewskiego. Lekko wędzona ryba w stylu gravad lax z jabłkiem julienne i kremem chrzanowym. Musicie koniecznie spróbować dania, którego nie da się zapomnieć. Łosoś bałtycki to prawdziwe niebo dla podniebienia.  
Obejrzane: 816
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Marynowany łosoś:

  • 400 g łososia
  • 30 g soli morskiej
  • 60 g cukru brązowego
  • 50 g kopru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 100 ml wódki

Krem Chrzanowy:

  • 40 g chrzanu
  • 20 g majonezu
  • 4 ml soku z cytryny
  • 40 g ogórka
  • 10 g ikry z łososia
  • 30 g zielonego jabłka
  • koperek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Marynowany łosoś:
400 g świeżego łososia ze skórą
30 g soli morskiej
60 g brązowego cukru
50 g siekanego koperku
30 ml sok z cytryny
100 ml wódki

Krem chrzanowy:
40 g tartego świeżego chrzanu
20 g majonezu
4 ml soku z cytryny
Sól, pieprz

Dodatki:
40 g świeżego ogórka pokrojonego wzdłuż w plasterki (bez nasion)
10 g ikry z łososia
30 g zielonego jabłka julienne
Świeży koperek
Drewno jabłoni do owędzenia.

Przygotowanie:

Łosoś
• Usunąć ości z ryby
• Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
• Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
• Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
• Marynować w lodówce przez 72 godziny

Krem chrzanowy
• Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
• Doprawić solą i pieprzem

Podanie
• Usunąć skórę z łososia
• Pokroić rybę w plastry
• Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
• Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
• Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×