Chińskie jajka herbaciane
Składniki
- 10 jajek
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka cukru
- 1 laska cynamonu
- 3 grube plastry imbiru
- 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
Przygotowanie:
Krok 1
Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.