Jarmużowe tarteletki z cytrynową bezą
Składniki
- 250 g mąki
- 120 g chłodnego masła
- 50 ml zimnej wody
- 1 szczpyta soli
- 1 żółtko
- 5 liści jarmużu
- 5 łyżek śmietany 30%
- 5 jajek
- 5 dkg orzechów włoskich
- 1 mozarella
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wysypujemy na stolnicę.
W uwożonym kopczyku robimy wgłębienie i wybijamy żółtko.
Dokładamy masło i solimy.
Wyrabiamy ciasto, dolewając wody.
Małe foremki do tarteletek smarujemy masłem, i wylepiamy ciastem.
Pieczemy 15 minut w 150 stopniach.
Krok 2
Liście jarmużu płuczemy, odkrawamy twardy środek i blanszujemy przez krótką chwilę.
Mozzarelle miksujemy z jarmużem, orzechami, jajkiem i śmietanką.Jak masa jest za rzadka możemy dodać bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy grubą warstwą podpieczone tarteletki.
Jaka rozdzielamy na białka i żółtka, uważając aby żółtka pozostały całe.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i sokiem z cytryny.
Na masę jarmarmużową wykładamy po łyżce piany, tworząc wgłębienie w środku.
W powstałe wgłębienie delikatnie wlewamy całe żółtko i przykrywamy pianą.
Krok 3
Pieczemy około 15 minut w 150 stopniach aż pianka się zarumieni.