Mintaj w sosie tureckim
Składniki
- 1 kg filetów z mintaja
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 200 g ketchupu
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 4 łyżki mąki
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Krok 1
Filety przez noc rozmrażamy w lodówce. Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z każdej strony obficie nacieramy przyprawą do ryb. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy ją przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż się zezłoci. Gdy tak się stanie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup łagodny. Dokładnie mieszamy, dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3
Mintaja przekrawamy na pół, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Na dnie miski lub innego naczynia układamy warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Podajemy od razu na ciepło, lub jako zimną przystawkę.