Niebiańskie trio
Składniki
- 1 bakłażan
- 6 plastrów szynki delikatnie wędzonej
- 200 g rukoli
- 2-3 ząbków czosnku
- oliwa
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana umyj, usuń gniazdo kwiatowe. Pokrój w plastry ( wyjdzie nam 6-7 plastrów z 1 bakłażana). Plastry bakłażana posól z obu stron, odłóż na sito by się „spociły”. Następnie sól spłucz zimną wodą, plastry osusz ręcznikiem papierowym.
Czosnek obierz ,drobno posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć połowę czosnku, kolejno układaj plastry bakłażana. Usmaż z obu stron. Po usmażeniu plastry kładź na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Czynność tą powtórz jeszcze raz, tak by wszystkie plastry bakłażana zostały usmażone. Na ciepły plaster bakłażana, połóż plaster szynki, a na nią listki rukoli. Zwiń wszystko w ciasny rulonik i przekłuj wykałaczką. Połóż 6 ruloników na talerzu. Pyszna przekąska gotowa. Nie zapomnij podać serwetek.