Paszteciki świąteczne
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 0.5 szklanki gęstego jogurtu
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta sól
- 1 jajko rozbełtane
- 10 ziarenek pieprzu na oczka
Farsz grzybowy
- 300 g pieczarek
- 4 grzyby suszone
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną odcedzamy i kroimy drobno. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, gdy zmięknie dodajemy grzyby, przyprawiamy.
Jogurt i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Do jogurtu kruszymy drożdże, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, wlewamy jogurt z drożdżami, solimy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Można oczywiście zagniatać je na stolnicy, ale mi jest wygodniej w misce.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 4 milimetry, wycinamy kółka filiżanką (do wycinania używam dużej filiżanki o średnicy 13 cm), na środek kółka kładziemy farsz (mniej więcej 3-4 łyżeczki, ale w zależności od tego jak bardzo jest elastyczne ciasto można dać ciut więcej), sklejamy jak typowe pierogi. Końcówki pierogów wyciągamy w palcach - będą z nich rybi pyszczek i płetwa ogonowa. Nacinamy ostrym nożem i formujemy pyszczek, składamy na krzyż końcówki przy ogonie, z pieprzu robimy oczka. Przed pieczeniem rybki smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.