Śledzie po grecku
Składniki
- 220 g płatów śledziowych w oleju
- 250 g marchwi,
- 2 szt cebuli czerwonej,
- 1 puszka mała przecieru pomidorowego,
- 60 g rodzynek,
- 0.33 szklanki oleju ryżowego,
- 1 pieprzu kolorowego świeżo zmielonego do smaku.
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku. Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego