Paszteciki z Kurczakiem i Warzywami
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąka pszenna
- 200 g mąka razowa
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 150 g masła
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżka ziół
Nadzienie
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 szt pora
- 100 g kukurydzy
- 1 szt cebula
- 1 szt marchewka
- 1 łyżka dowolnych przypraw
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę z solą przesiej. Dodaj zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzyj z mąką na kruszonkę. Dolej wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
Nadzienie: Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 - 15 minut. Na koniec dodać pokrojony por i kukurydzę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. wyklej nim foremki na muffiny, napełnij farszem, przykryj krążkiem ciasta. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.