Śledź w cytrynie na jesienną zawieruchę
Składniki
- 550 g Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO
- 6 szt Cytryny
- 1 szt Średnia czerwona cebula
- 1 garść Suszonych śliwek
- 80 g Pestek słonecznika
- 1 szczpyta Świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
- 1 pęczek Natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie.
Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
Krok 2
Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
Krok 3
Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki
i przykrywamy „kapeluszami”.