Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową
Składniki
- 1.5 kg mięsa drobiowego
- 0.5 kg wątróbki drobiowej
- 1 marchew
- 0.5 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczek soli
- 1 łyżka majeranku
- 0.5 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 120 g masła
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki mąki
- oliwa
- 2 jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 240 g konfitury wiśniowej
- 2.5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przygotowanie:
Krok 1
Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu.Jeśli takiego nie mamy to gotujemy po prostu z kurczaka i indyka rosół.Marchew,selera i pietruszkę gotujemy w bulionie.Wątróbkę myjemy,oczyszczamy,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie,aż się zrumieni.Cebulę i czosnek drobno siekamy.Rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu,aż cebulka się zeszkli.Masło (100 g) rozpuszczamy.Mięso,wątróbkę,ugotowane warzywa i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajka,roztopione masło i wszystkie przyprawy.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Pamiętajmy,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony,gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż,a potem w poprzek.
Krok 2
Masę wykładamy do foremki,zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca od góry.Pasztet przykrywamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C.Pieczemy około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia.Jeżeli chcemy aby wierzch pasztetu był rumiany,należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika.Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Dodajemy konfiturę i miksujemy blenderem na jednolitą masę.Konfiturę wykładamy na jeszcze ciepły pasztet i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Najlepiej zostawić pasztet na całą noc w lodówce.