Chrupiąca ciecierzyca a’la orzeszki
Składniki
- 0.75 szklanki cicierzycy
- 1 łyżka dowolnych przypraw (papryka ostra+słodka), cukier trzcinowy
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę dzień wcześniej namaczam na noc. Następnego dnia gotuję do miękkości- czytaj instrukcję na opakowaniu.
Krok 2
Rozpuszczam na patelni masło i w zależności, którą wersję chcemy zrobić ( słodką lub ostrą): karmelizuje cukier na maśle i wrzucam ugotowaną ciceirzycę. Podpiekam ją, tak żeby miała złoty kolor- gotowe. Podobnie z wersję ostrą, wrzucam przyprawy na masło, następnie ciecierzycę i co jakiś czas mieszam, żeby równomiernie się przyrumieniła.
Najlepiej na patelnie wsypywać taką ilość cicierzycy, żeby była jedna wartswa ziarenek, wtedy ładnie się zrobi i unikamy sytuacji kiedy jedne ziarenka są mocno przysmażone a drugie wogóle. Można jednak wsypać więcej i wtedy dłużej robić i często mieszać!