Pieczony i pikantny jarmuż

Dodany przez: niemiesojadka. (więcej moich przepisów)

Koleżanka zapytała mnie wczoraj, jak właściwie smakuje „ten słynny jarmuż”. Zanim odpowiedziałam, musiałam chwilkę pomyśleć, zmarszczyć czoło i kilka razy przejechać językiem po podniebieniu i w końcu… wiem! Przypomina mi rarytas z dzieciństwa, kapuściany głąb! Tobie też tak się kojarzy? Jeśli nie przepadasz za kapuścianym posmakiem, proponuję Ci przygotować jarmuż w formie chrupiącej, pikantnej przegryzki. Nie zarzekaj się, że nigdy nie spróbujesz. Na początek przygotuj niewielką porcję, spróbuj, polub. Poza tym, że ma ciekawy smak, to jest absolutną bombą witaminową. Kilka lat temu, gdy walczyłam z anemią, jarmuż poleciła mi znajoma sprzedawczyni z bazaru. Miała jarmuż w swoim ogródku i sprzedawała go w sporej wielkości pęczkach. Teraz widzę, że można go kupić w wielu marketach - opakowany, nawet umyty i pocięty! Fiu, fiu…  
Obejrzane: 759
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 3 garście jarmużu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z chilli i bazylią
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płatków czosnku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jarmuż umyj i posiekaj dość grubo. Polej olejem. Dokładnie wymieszaj, aby każdy listek był wysmarowany tłuszczem. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czubricą. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Powinien delikatnie zbrązowieć i przyjemnie pachnieć.

Odczekaj chwilę, gdy będzie chrupiący i przełóż go na talerz. Skrop sokiem z cytryny i olejem balsamicznym a następnie schrup z przyjemnością. I jak? Ściskam, Niemięsojadka.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×