Pasztet z kaczki
Składniki
- 2 kg mięsa z kaczki
- 30 g suszonych grzybów
- 1 kg wątróbki kaczej
- 2 suche kajzerki
- 6 jaj
- sól
- gałka muszkatołowa
- 100 ml bulionu z kaczki
- 300 ml smalcu z kaczki
Przygotowanie:
Krok 1
Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę, odcinam tłuszcz i go topię. Następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam.
Krok 2
Grzyby ugotować w bulionie z kaczki. Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu.
Krok 3
Wątróbkę (może być kurza) podsmażyć na różowo w środku.
Krok 4
Zemleć gotowane mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie.
Krok 5
Masę mięsną dokładnie wymieszać - doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Krok 6
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.