Sałatka z surimi, selerem naciowym, papryką, porem, jabłkiem i mandarynką
Składniki
- 250 g paluszków surimi
- 3 łodygi selera naciowego
- 0.5 dużej czerwonej papryki
- 0.5 dużej żółtej papryki
- 1 małe jabłko
- 3 małe mandarynki
- biała część pora
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski pokroić w dość duże kawałki surimi i seler naciowy. Papryki oczyścić i umyć, z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać skórki. Mandarynki obrać ze skórek i podzielić na cząstki, por umyć i osuszyć. Do miski z selerem i surimi dokroić w dość dużą kostkę papryki i jabłko, każdą cząstek mandarynki przekroić na pół, por pokroić w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. W niedużej miseczce wymieszać majonez z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wlać do sałatki i wymieszać do połączenia się, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.