PĘCZAK Z FETĄ I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI
Składniki
- 1 szklanka pęczaku
- 2 czerwone pomarańcze
- 1 opakowanie sera feta
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 szklanki oliwy
- 0.25 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak ugotować na sypko. W czasie, gdy się gotuje przygotować vinaigrette. Szalotkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki vinaigrette przełożyć do słoika, zamknąć i energicznie wymieszać, aby połączyły się w jednolity sos - będzie go więcej niż trzeba, ale jest tak pyszny, że na pewno zostanie zużyty do innych potraw, sałatek (w zamkniętym pojemniku można przechowywać go w lodówce).
Krok 2
Ugotowany pęczak odcedzić i jeszcze ciepły wymieszać z vinaigrette. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz wyfiletowane cząstki czerwonych pomarańczy razem z sokiem, jaki powstał przy ich krojeniu - doda całości cudownego smaku. Wymieszać. Świetnie smakuje z kawałkiem podpieczonej bagietki.