Pełnoziarniste tartaletki z rukolowym serkiem
Składniki
Tartaletki
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g zimnego masła
- 1 małe jajko
- 0.5 łyżeczki soli
Rukolowy serek
- 100 g kremowego serka
- 4 łyżki pesto z rukoli:
- pół opakowania rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 pomidorki koktajlowe
- 6 łyżeczek pesto z rukoli (do dekoracji)
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, pokrojone masło, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Krok 3
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać krążki o średnicy większej niż foremki do tart. Ciastem wylepić wysmarowane masłem i posypane mąką foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wystudzić całkowicie, ostrożnie wyjąć z foremek.
Krok 4
Serek zmiksować razem z pesto. Nadziewać nim tartaletki. Każdą udekorować łyżeczką pesto i połową pomidorka koktajlowego. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić przed podaniem przez ok. 1 godzinę.